Nedjelja, 3 Decembra, 2023
HomeZadrugicaNJEMAČKA USKORO OTVARA VRATA BEZ VIZE: Boravak će biti omogućen do godinu...

NJEMAČKA USKORO OTVARA VRATA BEZ VIZE: Boravak će biti omogućen do godinu dana, a evo detaljnog sistema bodovanja

Njemačka uskoro otvara vrata lakšem dolasku i ostanku u njoj bez vize, pomoću, takozvane, Karte šansi, uz mogućnost i stalnog zaposlenja. Međutim, ova sloboda moguća je uz određene uslove koje morate da ispunite.

Naime, potrebno je da imate diplomu fakulteta ili srednje škole koja je priznata u Njemačkoj, a koju prethodno treba da nostrifikujete, a zatim i da možete sami sebe da izdržavate, dok ne nađete posao. Također, znanje njemačkog jezika mora da bude minimal na A1 nivou ili da znate engleski jezik na minimal B2 nivou. To znači da ćete moći da živite u Njemačkoj do godinu dana bez vize i na licu mjesta da tražite posao.

Ako se pitate kako funkcioniše Karta šansi, evo i pojašnjenja. U jednom TikTok videu objavljeni su tačni uslovi i sistem bodovanja koje je potrebno da ispunite, a njih možete da prikupite tako što ćete šest bodova dobiti na osnovu diplome ili stručne spreme i još jedan dodatan bod, ako radite u nekoj deficitarnoj struci.

Također, dva boda dobijate ako imate do 35 godina, a jedan ako ste starosti između 36 i 40 godina.

Ukoliko posjedujete odgovarajuće sertifikate njemačkog i engleskog jezika ili dobro govorite neki od ta dva, dobićete četiri boda. Za radno iskustvo u struci se procjenjuje i do tri boda, a za raniji boravak u Njemačkoj u trajanju od šest mjeseci dobijate jedan bod.

I, posljednji bod koji možete da osvojite je ukoliko imate supružnika koji ispunjava uslove za Kartu šansi i želite zajedno da aplicirate.

Mnogi su se obradovali ovakvoj mogućnosti, ali bilo je i onih koji su komentarisali kako ne bi otišli tamo, ni da im plate, kao i da nisu sigurni kako sami da pronađu pouzdan posao, bez ikakve poleđine.

Kurir.rs

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments