Nedjelja, 3 Decembra, 2023
HomeZadrugicaŠTA NAM SE OVO DEŠAVA? U SAMO DVA DANA: Radoš Bajić o...

ŠTA NAM SE OVO DEŠAVA? U SAMO DVA DANA: Radoš Bajić o svom Dimčetu iz serije “Selo gori, a baba se češlja”: Unhappy putuje s ŽARKOM

Bard makedonskog pozorišta i filma Meto Jovanovski preminuo je danas u 77. godini. Domaća publika pamti ga po ulozi prijatelja Dimčeta u seriji “Selo gori, a baba se češlja”.


FOTO: CONTRAST STUDIOS

Zanimljivo da je Meto s Lauševićem igrao u filmu “Ruski konzul” u režiji Miroslava Lekića, koji treba da izađe naredne godine.

FOTO: DAMIR DERVIŠAGIĆ

“Konsterniran sam, zbunjen i veoma tužan. Šta nam se ovo dešava? U dva dana, dva odlaska, dva ogromna gubitka, dve smrti – dragih, velikih i jedinstvenih ljudi. Juče, naprečac odlazak grandioznog Lauša, danas odlazak veličanstvenog Meta Jovanovskog. Da nisam sa njima do koske snažno, uz potpuno veru, u zanosu zajedničkog stvaranja – radio, sa Metom u “Selu gori” i sa Žarkom u “Halijardu”, verujem da bi mi danas bilo lakše. Ovako, prepoznajem dubinu gubitka, osvedočeno znam koliko su bili veliki glumci i ljudi – pa mi je teško da razumem, da shvatim i da se pomirim da ih više nema. Ruku pod ruku, Žarko i dragi Meto – putujte, i nađite mesto u carstvu nebeskom koje ste svojim delima, humanišću i dobrorm zaslužili”, poručio je Radoš Bajić.

FOTO: NEMANJA NIKOLIĆ

Jovanovski je rođen je 1. januara 1946. godine u Pančarevu u današnjoj Sjevernoj Makedonije. Diplomirao je na Pozorišnoj akademiji u Sofiji i iste godine se vratio u SFRJ, gdje se zaposlio u dramskom pozorištu u Skoplju. Njegova glumačka karijera počela je i prije završetka studija, na sceni Narodnog pozorišta u Štipu. Od tada, za kratko vrijeme istakao se kao jedan od vodećih dramskih umjetnika u Socijalističkoj Republici Makedoniji, kao i na prostoru cele SFRJ.


FOTO: ATA IMAGES

Dobitnik je brojnih nagrada za uloge u filmovima i pozorišnim predstavama, kao i velikog broja državnih nagrada i priznanja. Prvu filmsku ulogu ostvario je 1971. godine, kada je dobio ulogu u filmu “Makedonski deo pakla”, gdje je glumio partizana. Najznačajnije uloge igrao je u filmovima “Pre kiše”, “Kad svane dan” i u filmu “Tetoviranje”. Igrao je i u “Crnoj svadbi”, “Državnom službeniku”, “Kralju Petru I”…

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments